Magistr v lidské výživě a chování souvisejícím s jídlem
University of Helsinki
Klíčová informace
Umístění kampusu
Helsinki, Finsko
Jazyky
Angličtina, Finština, Švédský
Studijní formát
Na kampusu
Doba trvání
2 years
Tempo
Plný úvazek
Školné
EUR 15 000 / per year *
Uzávěrka přihlášek
Vyžádejte si informace
Nejbližší datum zahájení
Aug 2024
* pro studenty ze zemí mimo EU/EHP
Úvod
Proč jíme tak, jak jíme?
Co se děje s jídlem v našem těle? Jak výživa udržuje naše zdraví? Jak studujeme způsob, jakým lidé používají jídlo? Jak kultura ovlivňuje náš výběr potravin? Jak se o jídle diskutuje v médiích? Jak můžeme změnit chování související s jídlem?
Magisterský program v oblasti výživy lidí a chování souvisejícího s potravinami (HNFB) se zaměřuje na výživu člověka, chování související s jídlem a spotřebu potravin z hlediska výživy veřejného zdraví, fyziologie výživy a sociálních věd.
Studium
Magisterský program v oblasti výživy lidí a chování souvisejícího s potravinami (HNFB) se zaměřuje na výživu člověka a chování a spotřebu související s potravinami z hlediska výživy veřejného zdraví, fyziologie výživy a sociálních věd.
Program je postaven na lidské výživě, chování a spotřebě v souvislosti s potravinami a na souvisejících výzkumných metodách. Do programu jsou začleněna témata založená na cílech udržitelného rozvoje - jako je dobré zdraví a pohoda, nulový hlad, rovnost, ekologická a kulturní udržitelnost.
Přijímací řízení
Osnovy
S rozsahem 120 kreditů (ECTS) lze magisterský program v oblasti lidské výživy a chování souvisejícího s potravinami absolvovat ve dvou akademických letech. Program zahrnuje dvě studijní linie – lidská výživa a chování související s potravinami – jednu z nich si vyberete během procesu podávání žádosti. Stupeň zahrnuje:
- 75 kreditů pokročilého studia včetně diplomové práce (30 kreditů)
- 45 kreditů jiných studií, které mohou zahrnovat studium z vlastního studijního programu nebo jiných studijních programů, období praktického výcviku nebo mezinárodní studium
- Kariérní orientace a plánování kariéry
- Osobní studijní plán
Program se zaměřuje na:
- Úloha výživy a dalších faktorů životního stylu při podpoře zdraví a prevenci nemocí
- Mechanismy, jimiž potraviny ovlivňují naše tělo na úrovni molekulární biologie
- Výběr potravin a chování spotřebitelů a prostředky k jejich ovlivnění prostřednictvím politik, intervencí a komunikace
- Potravinářské služby a jejich správa
- Potravinová kultura a sociální hnutí
- Teorie a výzkumné metody v oblasti výživy a potravinového chování
Multidisciplinární povaha magisterského programu poskytuje řadu možností pro další studium. Můžete si také vybrat studium na jiných finských nebo mezinárodních univerzitách.
Kurzy a výuka
Kurzy magisterského programu výživa člověka a chování související s potravinami zahrnují různé metody studia, jako například:
- Kontaktní výuka, přednášky
- Skupinová práce
- Ústní prezentace
- Písemné zprávy (individuální, dvojice, skupina)
- Nezávislá studie
- Laboratorní práce a další úkoly a související zprávy
- Časopisy učení, ústní skupinové zkoušky, písemné zkoušky, esejy
- Semináře
Rozmanitost výukových metod zvyšuje váš rozvoj a aplikaci dovedností kritického myšlení, argumentace a řešení problémů.
Diplomová práce
Pro magisterskou práci (30 ECTS) studujete a analyzujete významné téma související s tímto magisterským programem. Diplomovou práci můžete napsat v souvislosti s větším výzkumným projektem, ve spolupráci s firmami a veřejnými institucemi nebo samostatně. Dokončení práce trvá asi 6 měsíců práce na plný úvazek.
V průběhu semestru, kdy začnete plánovat diplomovou práci, začínáte také seminář k diplomové práci (5 ECTS). Seminář je povinný pro všechny studenty. Na tomto semináři získáte pokyny od učitelů a také podporu a komentáře ostatních studentů, kteří jsou ve stejné fázi programu HNFB. Naším cílem je opravdová multidisciplinarita, a proto jsou všichni studenti tohoto semináře v jedné skupině bez ohledu na téma diplomové práce.
Pokročilá zkouška z literatury (5 ECTS) se koná na konci programu. Zkouška je oddělená pro dva studijní okruhy. Součástí zkoušky může být četba vědeckých časopisů, zejména přehledových článků a/nebo velmi pokročilých učebnic. Smyslem zkoušky je přivést vás zpět ke všem relevantním otázkám tohoto magisterského programu a také vám umožní uvědomit si, kolik jste se naučili.
Studenti a studentský život
Život studentů a zejména kultura organizace studentů je ve Finsku mimořádně bohatá a rozmanitá. Také na University of Helsinki je studentská komunita velmi aktivní. V Studentské unii University of Helsinki (HYY) působí více než 250 studentských organizací, od fakultních a oborových organizací po politické a společenské organizace, od sborů a orchestrů až po sportovní a herní kluby. Mezi jejich aktivity patří oslavy výročí, akademické večeře, kulturní akce, setkání a exkurze.
Jako student a člen Studentské unie (HYY) máte nárok na mnoho výhod a služeb. Například dostupné studentské ubytování, základní zdravotnické služby, sportovní zařízení a studentská jídla. Rovněž získáte řadu slev, například na poplatky za veřejnou dopravu po celé zemi.
Tematické okruhy hlavních modulů
Základní moduly studia HNFB pokrývají tři tematické oblasti a alespoň jednu z nich musíte do studia zahrnout v závislosti na vaší studijní dráze.
Trať Human Nutrition poskytuje dva základní moduly, které se zaměřují na biologické aspekty a aspekty veřejného zdraví této disciplíny:
- Nutriční fyziologie a molekulární výživa: Vliv výživy a dalších faktorů životního stylu na lidskou fyziologii a zdraví, stejně jako základní mechanismy na úrovni molekulární biologie
- Výživa veřejného zdraví: vhled do nutričních faktorů ovlivňujících zdraví populace a skupin populace v dané zemi a využití tohoto náhledu k podpoře zdraví, stejně jako nutriční otázky související se stravovacími službami a potravinářským průmyslem
Stopa Chování související s jídlem poskytuje jeden základní modul, který se zaměřuje na sociální a behaviorální aspekty jídla a stravování:
- Chování související s jídlem v měnící se společnosti: Způsoby, kterými je výběr potravin spojen s individuálními, kulturními a sociálními faktory, budování identity, konzumní společnost, stejně jako potravinová a zdravotní politika.
Základní modul: Fyziologie výživy a molekulární výživa
Znalost mechanismů, kterými strava ovlivňuje buněčné procesy, je zásadní pro pochopení interakcí mezi stravou a zdravím. Pokud chce člověk porozumět a vyhodnotit vědecké důkazy, je navíc zapotřebí vhled do prostředí a metod výzkumu. Nutriční fyziologie a molekulární výživa se zaměřuje na biologické aspekty živin, dalších složek potravy, diety a stravování, stejně jako na návrhy experimentálních studií ve vědě o výživě.
Předměty poskytují studentovi rozsáhlý teoretický základ o metabolismu živin a jejich roli v regulaci fyziologických funkcí i v patofyziologii onemocnění. Je zahrnuta strava a interakce genů, včetně genové regulace živinami a diety a epigenetiky. Student porozumí základním studijním plánům a metodám experimentálního výzkumu výživy.
Kurzy:
- Pokročilá fyziologie výživy
- Patobiologie chronických onemocnění
- Experimentální výzkum výživy
Základní modul: Výživa veřejného zdraví
Studiem výživy veřejného zdraví se student seznámí s interakcí mezi stravou a zdravím z pohledu populace. Témata zahrnují determinanty příjmu potravy, to znamená, jak souvisí stravovací návyky a dietní příjem s různými sociodemografickými faktory, jako je pohlaví, věk, vzdělání, příjem a místo bydliště. Dále studenti získají nové poznatky o tom, jak lze studovat spotřebu potravin a dietní příjem ve velkých populacích a jak souvisí se zdravím populace. Některé kurzy mají aplikovanější témata, např. jak změnit stravovací chování populace a jak plánovat diety ve stravovacích provozech, např. pro velkou kuchyni zajišťující stravování pro školy.
Studie zahrnují pokročilé epidemiologické metody a statistiky. Učení bude usnadněno používáním reálných dat a statistickým školením. Důraz je kladen na metodologické úvahy v nutričních epidemiologických studiích a kritickou interpretaci výsledků. Při účasti na kurzech podpory zdraví bude mít student také možnost naskočit do skutečné projektové práce a naplánovat projekt podpory zdraví jako skupinovou práci. Studie se rovněž zabývají globálními problémy, zejména se zaměřením na chronická onemocnění v rozvojových zemích.
Kurzy:
- Výživa a společnost
- Nutriční epidemiologie
- Výživa a stravovací služby
- Potravinové systémy a výživa v zemích s nízkými a středními příjmy
Základní modul: Chování související s jídlem v měnící se společnosti
Chování související s jídlem v měnící se společnosti se zabývá způsoby, kterými jsou výběr potravin a stravovací návyky spojeny s individuálními, kulturními a sociálně-psychologickými faktory. Zaměřuje se na současné fenomény související se stravováním, dále na změny ve společnosti a životě jednotlivců. Jsou zkoumány a aplikovány teorie a kvantitativní i kvalitativní metodologie společenských věd.
Chování související s jídlem v měnící se společnosti rozvíjí a prohlubuje studentovo chápání role potravin v moderní konzumní společnosti. Ukazuje, jak kultura jídla souvisí s konstrukcí identity a sociálních hnutí. Studuje způsoby ovlivňování výběru potravin prostřednictvím politik, intervencí a komunikace. Chování související s jídlem v měnící se společnosti je orientováno na studenty se zájmem o rozmanitost potravin a nutriční otázky a způsoby, jak je zkoumat a ovlivňovat na základě společenskovědního přístupu.
Kurzy:
- Teoretické a metodologické přístupy ve výzkumu chování souvisejícího s potravinami
- Změna chování a plánování intervence
- Udržitelná kulinářská kultura
Galerie
Výsledek programu
Proč lidská výživa a chování související s potravinami?
Cílem magisterského programu je umožnit vám:
- Porozumět významu výživy pro fyziologii a zdraví člověka
- Naučte se analyzovat fyziologické, psychologické, sociální a kulturní aspekty spojené s výběrem potravin jednotlivců a komunit
- Rozpoznat rozmanitost potravinářských a nutričních problémů a způsobů, jak je ovlivňovat
Po ukončení studia, jste kvalifikovaní pracovat na odborných, výukových, výzkumných a manažerských pozicích ve veřejném sektoru, nevládních organizacích a společnostech, a jako nezávislý podnikatel. Vzdělání vám poskytuje hluboké kompetence a dovednosti specifické pro dané pole ve znalostní práci, stejně jako solidní profesionální identita.
Kariérní možnosti
Magisterský program v oblasti lidské výživy a chování souvisejícího s potravinami vás kvalifikuje pro práci v odborných, pedagogických, výzkumných a manažerských funkcích ve veřejném sektoru, nevládních organizacích a společnostech a jako nezávislý podnikatel. Vzdělání vám poskytuje hluboké oborově specifické kompetence a dovednosti v práci se znalostmi, stejně jako solidní profesní identitu.